Grandiost Sumo NM på Lambertseter

Lambertseter, Oslo 7. april 2019

Årets NM i sumobryting ble både en oppvisning i fart, spenning og god bryting og et meget bra stevnearrangement. Lambertseter var stevnearrangør og disket opp med delikate og stemningsfulle lokaler, veldig god streaming til det ganske land og profesjonelle funksjonærer.

Utøverne var heltente og vartet opp med bryting på et meget høyt nivå. Kolbotn IL ble beste klubb, foran Ski BK og Oslo BK. Til sammen deltok utøvere fra 10 klubber og tolv ble norgesmestre i de de individuelle klassene.

NBF gratulerer alle norgesmesterne:

Norgesmester ungdom kvinner:
Ingrid Bergh Skard, 70 kg Oslo BK
  Norgesmester, junior kvinner:
Hanna Faafeng Martinsson, 55 kg Lambertseter BK
  Norgesmestre, junior menn:
Elias Moen, 70 kg Kolbotn IL
Steinar Bjørndal, 85 kg Kolbotn IL
  Norgesmestre, senior kvinner:
Rikke Juell Bugge, 65 kg Ski BK
Ingrid Bergh Skard, 73 kg Oslo BK
Cathrine Frilseth, 95 kg Lørenskog BK
  Norgesmestre, senior menn:
Frank Are Andersen, 70 kg Lørenskog BK
Ali Rahimi, 85 kg Oslo BK
Kim Erik Valentin Svensson, 92 kg Ski BK
Joakim Sandberg Rusvik, 100 kg Kolbotn IL
Sigmund R. Widerberg, 115 kg Kolbotn IL
Henning Westerby, +115 kg Oslo sumoklubb

De fleste deltagerne stilte også i åpen vektklasse, som dermed inneholdt både mange deltagere og ble svært spennende. Norgesmestrene ble:

Norgesmester, åpen klasse kvinner:
Cathrine Frilseth Lørenskog BK
Norgesmester, åpen klasse menn:
Ali Rahimi Oslo BK

Sumo NM har også lagkonkurranse. Hvert lag består av tre utøvere. I kvinneklassen stilte to lag; «Lørenskog/Ski» (Jenssen, Frilseth, Bugge) og «De unge lovende» (Martinsson, Murby, Skard). Norgesmester for lag ble Lørenskog/Ski med sifrene 2-1.

I lagkampen for menn stilte fire lag. Alle møtte alle og norgesmester for lag ble Kolbotn IL (Fjeldbu, Bjørndalen, Rusvik). Ski BK (Hebnes, Svensson, Bergan) oppnådde sølv. Oslo sumoklubb (Grizzly, Kristensen, Westerby) fikk bronse. IL Hållingen (Løkvoll, Viken, Widerberg) ble nummer fire.

Nedenfor er et utvalg bilder fra kampene.

Idrettsregistrering 2019

30 april er frist for Bryteklubbenes viktigste rapport.

Det er veldig viktig at alle Bryteklubber avgir sin samordnede registrering innen 30. april. Tallene betyr mye for forbundets evne til å drifte hele virksomheten

Ifølge lover og bestemmelser i Norges Idrettsforbund er alle klubber som er tilsluttet NIF, pliktige til å avgi det som kalles «samordnet registrering» hvert år innen 30. april. Det er fire hovedpunkter klubbene skal igjennom i denne registreringen:

 • Registrering av nøkkeltall
 • Foreningens medlemstall
 • Aktivitetstall – tall som forteller om medlemmenes aktivitet
 • Opplysninger om merverdiavgift som gir grunnlag for refusjon

– Alle klubbene skal ha fått informasjon om denne registreringen direkte fra Norges Idrettsforbund, så det bør være klart for alle hva de skal gjøre. Men om noen skulle trenge hjelp, vil vi i administrasjonen i Norges Bryteforbund være tilgjengelige «døgnet rundt» frem til 30 april. For det er svært viktig at disse tallene er på plass innen 30. april, og vi ber klubbene vie punktet «aktivitetstall» ekstra oppmerksomhet.

Husk all aktivitet i foreningen

– Medlemstallet i foreningene er det det er, men det er viktig også å rapportere om medlemmenes aktivitet, og i den forbindelse skal all aktivitet og alle som på en eller annen måte har vært aktive i foreningen, rapporteres inn.

Og et aktivt medlem kan være så mangt. Det er alle som konkurrerer, alle som trener, alle i klubben som rett og slett trener regelmessig.

– Tenk igjennom all aktivitet. De som står i kiosken, er med på dugnader, sitter i styrer og utvalg er også aktive medlemmer.

Fem idrettsgrener

Vi minner om at Norges Bryteforbund har fem «idrettsgrener» i NIF-systemet:

 • Fristil bryting
 • Gresk/Romersk bryting
 • Sandbryting
 • Håndbak
 • Sumobryting

Aktivitet i alle disse grenene skal rapporteres, og de som er aktive i flere grener skal rapporteres i der de er aktive. Det vil si at Bjørn som trener både Håndbak og Gresk/Romersk bryting, skal telles med i begge grenene.

Flere av våre klubber fikk underkjent tall fra 2017. Dette handlet først og fremst om at man registrerte alle sine utøvere i alle fem grener, noe NIF mente ikke kunne være riktig. Forbundet har hatt mange samtaler med NIF om dette i ettertid og forståelsen av at mange av våre utøvere kan drive med flere av våre grener i løpet av et år er nok mye større nå. Det er vel heller tvilsomt at alle våre jenter også trener/konkurrerer Gresk/Romersk og at 100% av alle utøverne driver med alle grenene er nok også tvilsomt. At mange gjør det, er det forståelse for.

Husk også å få registrert alle som ikke er funksjonsfriske i tallene. Dette er viktige tall å forholde seg til

Gir grunnlag for NBFs drift

– Hvorfor er disse tallene så viktige?

– Medlemstall og aktivitetstall gir grunnlag for de økonomiske tilskuddene vi får fra Norges Idrettsforbund, noe som igjen er selve grunnlaget for driften av Bryteforbundet og den servicen vi kan yte overfor klubbene. Derfor er det viktig å få et så fullstendig bilde av aktivitetene som foregår i Bryteklubbene som mulig, slik at de ikke blir underrapportert fordi man unnlater å tenke igjennom hva som faktisk er av aktivitet i foreningen sin, fordi det kanskje er vanskelig å sette tall på det som foregår.

– vår oppfordring for årets registrering er derfor at man forsøker å gå nøye igjennom all aktivitet etter NIFs kriterier som foregår i klubben.

– Hva skjer om man ikke overholder fristen?

– I første omgang får foreningen en telefon fra Morten Sandnæs på forbundskontoret, men om klubben unnlater å rapportere, blir konsekvensen til syvende og sist at den strykes som klubb i NIF-systemet.

Vil hjelpe «døgnet rundt»

Vi gjentar at NBFs administrasjon står til tjeneste «døgnet rundt» frem til 30. april. Man kan også få hjelp til utfylling og registrering hos NIFs «Idrettssupport», som har telefon 21029090.

– En typisk problemstilling er at klubben har valgt nytt styre nå i vinter og at avgått leder har glemt å gi registreringstilgang til ny leder og nytt styre. Da må man ringe til Idrettssupport for å få tilgang. Vi håper og tror at alle Bryteforbundets klubber har gjort sin plikt innen klokka slår 24:00 tirsdag 30. april.

Medalje fangst i Sumo EM

Norge hadde en stor tropp med til Estland og sanket med seg 1 gull, 3 bronser og to 5 plasser.

 • I U21 jenter fikk Pernille Oddlien fikk gull i -70 kg
 • Cathrine Frilseth fikk bronse i U21, -95kg
 • Bronse for lag med Pernille Oddlien, Marine Asplund Holmeide og Cathrine Frilseth.
 • I senior fikk vi en sensasjonell bronse for lag, med Pernille Oddlien, Rikke Bugge og Cathrine Frilseth, hvor de slo Tyskland i finalen.
 • Invidivuellt var det nære på for Rikke Bugge i bronsefinalen i åpen klasse.
 • Det ble dessverre også tap i bronsefinalen for Joakim Rusvik i -92kg klassen.

Meget god innsats av de Norske i Sumo EM i Tallinn.

Forbundsting 2019

Norges Bryteforbund ønsker alle klubber/lag og kretser hjertelig velkommen til årets bryteting, som vil bli arrangert i Oslo 15. juni kl. 10.00, på Hotell 33 (Østre Aker vei 33, 0581 Oslo)

Forslag som ønskes behandlet må være Norges Bryteforbund i hende innen lørdag 18. mai, jfr. Lover for Norges Bryteforbund § 8.

Forslag til valgkomiteen må sendes President i NBF, Ørjan Wenberg, på epost orjan@wenberg.no

Det vil avholdes ledermøte i forkant av tinget på samme sted fra kl 18.00 på fredag 14 juni. Egen innkalling til ledermøte vil komme senere.

På Tinget (lørdag) vil delegatene bli servert kaffe/te og lunsj.

For påmelding ber vi om at vi får tilsendt informasjon om klubb, delegat og delegatens e-post adresse. Minner om at delegasjoner skal sammensettes i henhold til NIFs lov § 2-4 (kjønnsfordeling). Påmeldingen må være i hende forbundets kontor innen 18. mai. Påmeldingen sendes til morten.sandnaes@nif.idrett.no. For overnatting i forbindelse med ledermøte og Tinget ber vi om at de som ønsker overnatting gir beskjed om dette samtidig som det meldes på kandidater.

Tingdokumenter vil bli sendt ut på e-post til de påmeldte og samtlige klubber, samt bli lagt ut på NBF sin hjemmeside.

Det benyttes reisefordeling på tinget, jfr. Lover for Norges Bryteforbund § 9. Det vises også til reglene om subsidiering av reiseutgiftene for fordeling.

Forbundet vil minne om at eventuelle utestående fordringer medfører tap av stemmerett på forbundstinget. Forfalte fordringer må betales innen 18. mai 2019.

Med sportslig hilsen
Norges Bryteforbund

Ørjan Wenberg
President

Stor norsk EM tropp i bryting

Denne uken begynner EM i bryting for de olympiske grenene, og Norge stiller med en stor tropp i årets mesterskap som avholdes i Bucuresti, Romania. 

Jentene ankom Bucuresti i går (mandag) og har gjennomført første lette treningen. Guttene ankommer tim EM-byen på Onsdag, og har siste forberedelser hjemme i Oslo i dag. 

Det er jentene som er først ut:

Iselin Solheim (Snøgg bryting) er første norske utøver ut i 76 kg som begynner på Onsdag, med rekvalifisering og finaler på torsdag. 

På torsdag begynner Silje Kippernes (Braatt) i 53 kg, Grace Bullen (Atlas) i 57 kg og Hedda Haug Strand (Tønsbergkameratene) i 62 kg. 

Med som trenere for jentene: Lotta Andersson og Britt Eli Pedersen

Guttene begynner på fredag med følgende brytere i aksjon:

Anders Rønningen (Lambertseter) i 55 kg, Stig Andre Berge (OBK) i 63 kg, Per Anders Kure (National) i 77 kg og Oskar Marvik (SP 09) i 130 kg. 

Lørdag fortsetter med rekvalifisering og finaler for de som begynner fredag mens våre to siste begynner sitt mesterskap. 

Håvard Jørgensen (Kolbotn) i 67 kg og Felix Baldauf (Braatt) i 97 kg

Med som trenere for guttene Fritz Aanes og Eren Gjægtvik.

Massør: Mats Olofsson

Dommere: Thomas Hammer og Kristina Ness

Sportssjef: Jacob Haug

Vi kommer til å legge ut info på Bryteforbundets facebook side underveis i mesterskapet.

Streaming av kampene: https://unitedworldwrestling.org/event/european-championships-6

Schedule: https://unitedworldwrestling.org/sites/default/files/2019-04/infos_04_bucharest_0.pdf

Kamplister: https://arena.unitedworldwrestling.org/sport-event/show/25f41662-5910-11e9-8803-080027548b1b/live