Martin Dalsbotten med Veteran-VM gull i Russland

Norge stilte med en stor delegasjon veteranbrytere til VM i Perm, Russland. Her kan dere lese gjengens rapport fra mesterskapet:

 

To Russia to win!

 
Totalt 7 norske brytere, samt Anne-Lise Andressen som dommer tok den lange turen fra Norge til Perm i Russland.
 
Perm er en by i Russland som ligger ved elva Kama ved foten av Uralfjellene. Byen har vel 1 000 000 innbyggere, og ligger tidsmessig tre timer foran Norge.
 
Det er tredje gangen Veteran VM arrangeres i Perm. Første gang i 1998, deretter 2008 og nå i 2018. Så det lå ann til å bli et arrangement uten side stykke. Det er ikke hver dag man får æren av å være med på et slikt jubileum, og for noen av oss var nok dette ekstra stort å kunne få være med på.
 
Arrangementet var et vår mening utrulig proft gjennomført fra start til slutt. Her skulle det ikke stå på noe. Her var det dans og skikkelig trøkk i hallen under både åpnings- og avslutningsseremonien. For oss som kommer fra bittelille Norge så kunne det virke noe spesielt at rundt 70 vakter sto plassert rundt omkring for å passe på. Videre hadde arrangørene vel over 100 frivillige studenter som passet på at vi fikk den informasjon vi trengte og ikke minst passet på at vi skulle ha et fabelaktig opphold.
Det var nok flere av oss som lurte på om både Karelin og om Putin skulle være til stede. Selvfølgelig var legenden innenfor sporten vår til stedet å bivånet det hele. 
 
Fra stang ut til stang inn!!
 
De første bryterne som skulle entre mattene i Russland var kategori B bryterne våre. Det vil si Robin Christensen i 70 kg, Tom Ljosåk i 100 kg og Oddbjørn Hanssen i 130 kg. 
 
Robin sin kvalifiseringskamp ble mot russeren Andrey. Denne endte til slutt 6-0 i russerne favør. Dessverre kom ikke russeren videre til finalen så dermed var Robin ute av mesterskapet etter kun 4 minutter på matta. Robin ender på en 11.plass.
 
Tom Rune Ljosåk møtte russeren Alexander i sin første kamp. Den endte dessverre med 8-0 og teknisk overlegenhet. I Tom sin andre kamp og så mot en russer var det en mer angrepsvillig Tom vi kunne se. Dessverre så trakk russeren det lengste strået og vant til slutt 10-2 på fall. Tom ender på 5. plass
 
Oddbjørn Hanssen skulle møte Petr fra Tjekkia i sin første kvalifiseringskamp. Oddbjørn ledet denne kampen 3-1 til 15 sekunder før slutt. Da får Petr inn et holdfall som fører til 5-3 ledelse til Petr. Oddbjørn kommer seg bak på ryggen og kaprer ett poeng, men det holder ikke da tiden renner ut. Resultatet ender med 5-4 til Petr. Oddbjørn ender på en 6.plass totalt.
 
Guttene lar seg ikke knekke av resultatene denne gangen selv om det er kjipt å ryke ut før en har begynt. Derimot lover de å komme tilbake i Georgia hardere og råere enn noen gang. Stay tuned!!
 
Når vi så går over til de litt eldre bryterne vår så skulle vi her få smaken av alle valører.
 
Bård Fornebo bryter i kategori C, 62 kg.
Dessverre for Bård så var nok dette ikke helt dagen. Bård har mye mer inne enn det han selv følte å prestere.
I første kamp møter han russeren Eduard. En kamp som ender 6-0 til russeren, og en oppgitt nordmann som kan bedre.
Neste kamp møter Bård kasakstaneren Nurzhan. Denne kampen er vesentlig tettere, men dessverre får ikke Bård endret motstanderens stil og kampen ender 4-0 til KAZ. Bård ender totalt på en 5.plass.
 
Lars Erik Rikheim bryter i kat. C, 88 kg.
Lars knaller til allerede i første kamp mot Artak fra Tyskland
og vinner overlegent allerede i andre periode med teknisk overlegenhet 9-0.
Deretter er det Kariat fra KAZ som skal få smake nordmannens brutale kraft. Denne ender som den måtte med 5-0 til Lars. I finalen møter Lars russeren Pavel som skal vise seg å være en luring med et eminente kontrings forsvar. Lars kopler kryss, men dette blir kontret av russeren som dundrer til med sitt. Dermed er  det direkte fall og 4-0 til russeren. Lars er ikke misfornøyd av den grunn. Han kommer til å jakte det gullet fremover.
 
Martin Dalsbotten bryter i kat.D , 88 kg.
Martin hadde som Perm et jubileum å feire, da det var 10 år siden Martin sist deltok i Veteran VM i byen Perm. Den gangen dro Martin hjem med den gjeveste medaljene og andre gode minner fra byen. Det var en godt forberedt Martin som endret matta i første kamp. Nok med det for øyet at han skulle opp på samme plassering som sist. I første kamp møter Martin russeren Sergey som han regelrett gruser 10-1. Første trinn på veien er over. Neste kamp skulle bli med polakken Mariusz. Dette er en bryter Martin har møtt flere ganger tidligere, og da med ulike resultat. Denne gangen er Martin best og kampen ender 4-0 til Martin. Nå er er det kun en svenske som står i veien for at Martin skal kunne komme til finalen. En svenske med en «irriterende stil». Dette skulle bli en tett kamp, men også her tar Martin seieren med 3-0 til hans favør. Nå er endelig finalen et faktum. Finalen skal bli en nervepirrende og tett kamp som skal utkjempes mot en ny russer i hans hjemland. Kampen er svært tett helt til slutt, og den ender 3-3 med siste tekniske poeng til Martin. Det er endelig et faktum. Martin kan feire gullet, og at han også for 10 år siden tok også da gull her i Perm. Martin har i dag 4 gull fra Verdensmesterskap for Veteraner.
 
Jon Morten Olsen bryter i kat. D, 100 kg.
Jon hadde ikke vært på brytematta på maaange år når han bestemte seg for å delta i årets VM.
Det var en svært spent Jon som entret matten mot Khybar fra AZE. Khybar ble disket på grunn av feil drakt farge. Første seieren i havn.
Neste kamp var mot estlenderen Aap. Denne skulle bli noe hardere og endte dessverre med tap 9-0 for Jon Morten. Jon Morten derimot la seg ikke bakpå av den grunn og allerede i neste kamp var det andre boller. Her skulle det slåes grep. I denne kampen møtte Jon Morten, Oleg fra KGZ. Dette skulle vise seg å bli en svært jevn kamp som til slutt endte 6-5 til Oleg. Siste kamp ble kampen om 3 eller 5, og i oppvarmings rommet var det en tydelig Jon Morten som ga tilbakemelding om at den bronsen skulle han ha, uansett.
Da var det bare å komme seg på matten. Der skulle han møte Juergen fra Tyskland. Dette skulle bli en ren oppvisningskamp fra Jon Morten om hvordan det skulle gjøres. Jon Morten drar til å vinner på teknisk overlegenhet, 8-0. Dermed er bronsen sikret i hans første VM.
 
 
Det norske laget hadde med seg egen lege og egen reiseleder. Ikke mange veteran lag som kan skilte med det. Vi var i det beste hender, selv om vi føler oss som 20 åringer. Vi fikk oss en suveren omvisning i Moskva i ventetiden mellom flyene. Fantastisk! Been there, done that!! Check!
 
Avslutningsvis vil det norske laget takke Mr. Robin Christensen for all den jobb han har lagt ned for å få nettopp oss til Perm. Han har fikset det aller meste. Uten han så har det nok ikke vært helt det samme. Tusen takk og prepare for Georgia 2019. En takk også til NBF for god hjelp med administrering av påmeldinger, registreringer og lisenser. 
 
Hilsen Oddbjørn
 

Cesilie Magnussen – verdensmester i sandbryting for junior

Sarigerme, Tyrkia 6.-7. oktober 2018

Norge stilte med et stort lag i årets VM i sandbryting. Solid innsats fra alle resulterte i 3 medaljer, flere kampseire og altså en verdensmestertittel.

Cesilie Høivik Magnussen klarte på en overbevisende måte og vinne tittelen som verdens beste sandbryter i junior klassen over 60 kg. Cesilie hadde en overbevisende rekke med seire og kunne feire med en æresrunde inne i på arenaen. Men ikke nok med det. Cathrine Frilseth viste også styrke i samme vektklasse. Cathrine fikk bare et tap, mot nettopp Cesilie. Dermed gull og sølv i junior 60 +.

I senior klassene klarte Charlotte Skauen også en meget sterk sølvmedalje. Etter fire overbevisende seire møtte hun rumenske Adina Popescu, som har lang erfaring fra Romanias landslag i kvinnebryting. Popescu vant til slutt 3-1. Like fullt en meget sterk sølvmedalje av Charlotte

Det var det tydelig at flere land nå satser målbevisst på sandbryting blant kvinner.

Det var tydelig også blant mennene, med mange meritterte utøvere i alle aldersklasser

Flere norske måtte ut i kvalifiseringsrunder og tapte allerede der.

Lengst kom Eric Barth som gjorde en kjempejobb og virkelig har tatt steg i denne sporten. Med ett vanvittig trøkk fra start i hver kamp så vant han 2 av kamper i sin gruppe. Andre dagen så ble det litt tyngre og han Erik gikk på tap i kvartfinalen og fikk en 6. plass (av 19). Vi er stolt over innsatsen og ser frem til at Eric kan stå på videre!

Med et stort landslag som består av 21 utøvere, 2 dommere og en leder så var det hektiske dager. UWW og resten av brytefamilien satte umåtelig pris på at Norge deltar, og i år så sørget de for at det norske laget fikk oppgradert standard for hele teamet.

De som deltok fra Norge var:

Emil Pedersen, Tobias Pedersen, Nelson Bacher, Eric Barth, Vegard Strøm, Tobias Arnesen, Gunn Rita Boine, Cesilie Høivik Magnussen, Thea Høivik Magnussen, Cathrine Frilseth, Fabian Christesen, Frank Are Andersen, Tobias Bekk Johansen, John Harald Foss Fjeldbu, Sigmund Røtnes Widerberg, Charlotte Skauen, Chris Borg, Bo Andre Bergan, Susann Kongsrud, Rikke Juell Bugge,

Norge er blitt en stolt sandbrytings nasjon som nå er godt etablert i det å ha med et stort landslag til VM

Vil også trekke frem våre to gode dommere Sammy Adolfsen og Odd Gøran Nilsen som leverer varen og at Britt Eli Pedersen stiller opp og tar del sammen med undertegnende på å sitte for utøverne

Det blir framover spennende å se om noen klarer å kvalifisere seg til World Beach games

https://awbgsandiego.com/

 

Knut Johannessen

Team leder