Martin Dalsbotten med Veteran-VM gull i Russland

Norge stilte med en stor delegasjon veteranbrytere til VM i Perm, Russland. Her kan dere lese gjengens rapport fra mesterskapet:

 

To Russia to win!

 
Totalt 7 norske brytere, samt Anne-Lise Andressen som dommer tok den lange turen fra Norge til Perm i Russland.
 
Perm er en by i Russland som ligger ved elva Kama ved foten av Uralfjellene. Byen har vel 1 000 000 innbyggere, og ligger tidsmessig tre timer foran Norge.
 
Det er tredje gangen Veteran VM arrangeres i Perm. Første gang i 1998, deretter 2008 og nå i 2018. Så det lå ann til å bli et arrangement uten side stykke. Det er ikke hver dag man får æren av å være med på et slikt jubileum, og for noen av oss var nok dette ekstra stort å kunne få være med på.
 
Arrangementet var et vår mening utrulig proft gjennomført fra start til slutt. Her skulle det ikke stå på noe. Her var det dans og skikkelig trøkk i hallen under både åpnings- og avslutningsseremonien. For oss som kommer fra bittelille Norge så kunne det virke noe spesielt at rundt 70 vakter sto plassert rundt omkring for å passe på. Videre hadde arrangørene vel over 100 frivillige studenter som passet på at vi fikk den informasjon vi trengte og ikke minst passet på at vi skulle ha et fabelaktig opphold.
Det var nok flere av oss som lurte på om både Karelin og om Putin skulle være til stede. Selvfølgelig var legenden innenfor sporten vår til stedet å bivånet det hele. 
 
Fra stang ut til stang inn!!
 
De første bryterne som skulle entre mattene i Russland var kategori B bryterne våre. Det vil si Robin Christensen i 70 kg, Tom Ljosåk i 100 kg og Oddbjørn Hanssen i 130 kg. 
 
Robin sin kvalifiseringskamp ble mot russeren Andrey. Denne endte til slutt 6-0 i russerne favør. Dessverre kom ikke russeren videre til finalen så dermed var Robin ute av mesterskapet etter kun 4 minutter på matta. Robin ender på en 11.plass.
 
Tom Rune Ljosåk møtte russeren Alexander i sin første kamp. Den endte dessverre med 8-0 og teknisk overlegenhet. I Tom sin andre kamp og så mot en russer var det en mer angrepsvillig Tom vi kunne se. Dessverre så trakk russeren det lengste strået og vant til slutt 10-2 på fall. Tom ender på 5. plass
 
Oddbjørn Hanssen skulle møte Petr fra Tjekkia i sin første kvalifiseringskamp. Oddbjørn ledet denne kampen 3-1 til 15 sekunder før slutt. Da får Petr inn et holdfall som fører til 5-3 ledelse til Petr. Oddbjørn kommer seg bak på ryggen og kaprer ett poeng, men det holder ikke da tiden renner ut. Resultatet ender med 5-4 til Petr. Oddbjørn ender på en 6.plass totalt.
 
Guttene lar seg ikke knekke av resultatene denne gangen selv om det er kjipt å ryke ut før en har begynt. Derimot lover de å komme tilbake i Georgia hardere og råere enn noen gang. Stay tuned!!
 
Når vi så går over til de litt eldre bryterne vår så skulle vi her få smaken av alle valører.
 
Bård Fornebo bryter i kategori C, 62 kg.
Dessverre for Bård så var nok dette ikke helt dagen. Bård har mye mer inne enn det han selv følte å prestere.
I første kamp møter han russeren Eduard. En kamp som ender 6-0 til russeren, og en oppgitt nordmann som kan bedre.
Neste kamp møter Bård kasakstaneren Nurzhan. Denne kampen er vesentlig tettere, men dessverre får ikke Bård endret motstanderens stil og kampen ender 4-0 til KAZ. Bård ender totalt på en 5.plass.
 
Lars Erik Rikheim bryter i kat. C, 88 kg.
Lars knaller til allerede i første kamp mot Artak fra Tyskland
og vinner overlegent allerede i andre periode med teknisk overlegenhet 9-0.
Deretter er det Kariat fra KAZ som skal få smake nordmannens brutale kraft. Denne ender som den måtte med 5-0 til Lars. I finalen møter Lars russeren Pavel som skal vise seg å være en luring med et eminente kontrings forsvar. Lars kopler kryss, men dette blir kontret av russeren som dundrer til med sitt. Dermed er  det direkte fall og 4-0 til russeren. Lars er ikke misfornøyd av den grunn. Han kommer til å jakte det gullet fremover.
 
Martin Dalsbotten bryter i kat.D , 88 kg.
Martin hadde som Perm et jubileum å feire, da det var 10 år siden Martin sist deltok i Veteran VM i byen Perm. Den gangen dro Martin hjem med den gjeveste medaljene og andre gode minner fra byen. Det var en godt forberedt Martin som endret matta i første kamp. Nok med det for øyet at han skulle opp på samme plassering som sist. I første kamp møter Martin russeren Sergey som han regelrett gruser 10-1. Første trinn på veien er over. Neste kamp skulle bli med polakken Mariusz. Dette er en bryter Martin har møtt flere ganger tidligere, og da med ulike resultat. Denne gangen er Martin best og kampen ender 4-0 til Martin. Nå er er det kun en svenske som står i veien for at Martin skal kunne komme til finalen. En svenske med en «irriterende stil». Dette skulle bli en tett kamp, men også her tar Martin seieren med 3-0 til hans favør. Nå er endelig finalen et faktum. Finalen skal bli en nervepirrende og tett kamp som skal utkjempes mot en ny russer i hans hjemland. Kampen er svært tett helt til slutt, og den ender 3-3 med siste tekniske poeng til Martin. Det er endelig et faktum. Martin kan feire gullet, og at han også for 10 år siden tok også da gull her i Perm. Martin har i dag 4 gull fra Verdensmesterskap for Veteraner.
 
Jon Morten Olsen bryter i kat. D, 100 kg.
Jon hadde ikke vært på brytematta på maaange år når han bestemte seg for å delta i årets VM.
Det var en svært spent Jon som entret matten mot Khybar fra AZE. Khybar ble disket på grunn av feil drakt farge. Første seieren i havn.
Neste kamp var mot estlenderen Aap. Denne skulle bli noe hardere og endte dessverre med tap 9-0 for Jon Morten. Jon Morten derimot la seg ikke bakpå av den grunn og allerede i neste kamp var det andre boller. Her skulle det slåes grep. I denne kampen møtte Jon Morten, Oleg fra KGZ. Dette skulle vise seg å bli en svært jevn kamp som til slutt endte 6-5 til Oleg. Siste kamp ble kampen om 3 eller 5, og i oppvarmings rommet var det en tydelig Jon Morten som ga tilbakemelding om at den bronsen skulle han ha, uansett.
Da var det bare å komme seg på matten. Der skulle han møte Juergen fra Tyskland. Dette skulle bli en ren oppvisningskamp fra Jon Morten om hvordan det skulle gjøres. Jon Morten drar til å vinner på teknisk overlegenhet, 8-0. Dermed er bronsen sikret i hans første VM.
 
 
Det norske laget hadde med seg egen lege og egen reiseleder. Ikke mange veteran lag som kan skilte med det. Vi var i det beste hender, selv om vi føler oss som 20 åringer. Vi fikk oss en suveren omvisning i Moskva i ventetiden mellom flyene. Fantastisk! Been there, done that!! Check!
 
Avslutningsvis vil det norske laget takke Mr. Robin Christensen for all den jobb han har lagt ned for å få nettopp oss til Perm. Han har fikset det aller meste. Uten han så har det nok ikke vært helt det samme. Tusen takk og prepare for Georgia 2019. En takk også til NBF for god hjelp med administrering av påmeldinger, registreringer og lisenser. 
 
Hilsen Oddbjørn