Riktig god jul til alle i bryte – Norge!

 

Et svært begivenhetsrikt år for norsk bryting er i ferd med å ebbe ut.

Sportslige resultater

I 2011 la vi en langsiktig plan om å ta medalje i OL i 2016. Det var en fantastisk opplevelse å se Stig Andre Berge sikre seg bronsemedaljen i Rio. Måten han har profilert bryting i året som har gått er fantastisk.

Vi lykkes også med å kvalifisere Signe Marie Fidje Store som den første norske kvinnen i bryting til de Olympiske Leker, noe som viser at vi er på gang også på kvinnesiden

Grace lyktes ikke i OL kvaliken men viste ved å ta sølvmedalje på EM for senior og deretter vinne Golden Grand Prix i Baku at hun holder toppnivå. Vi kan ikke vente med å se henne i mesterskapene i 2017.

Håvard Jørgensen vant et suverent EM for cadet. Nå er det dannet et team OL 2020 på Kolbotn som det blir veldig spennende å følge.

Silje Kippernes tok en imponerende sølvmedalje i U23 EM

Trener apparatet

Ari Härkänen startet 1.12 som ny hovedtrener for senior landslaget og som ansvarlig for sentraliseringen. Vi har stor tro på at han vil kunne bygge videre på det gode arbeidet som er gjort gjennom flere år.

Lotta Andersson begynte i stillingen som hovedtrener for alle landslag for kvinner i november 2015. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra både utøvere og klubber på det arbeidet hun har gjort. Vi var derfor svært glad for at Lotta i november i år signerte en langsiktig avtale med NBF. Lotta er i gang med å bygge et team av assistenter.

Eren Gjægtvig har vært i trenerapparatet over en lengre periode. Vi har nå inngått en ny avtale der han skal ha ansvaret for ungdom/junior samt være en ressurs både for Ari og Lotta. Eren er en fantastisk ressurs for norsk bryting og vi er veldig glad for at vi nå kan bruke mer av hans tid.

Et knallsterkt team til klubbutvikling og rekruttering

Morten Sandnæs begynte som ny generalsekretær 1. September. Vi ser allerede nå at han kommer til å bli en svært viktig brikke i å løfte NBF til neste nivå. Det er første gang vi har ressurser til å ha et helt årsverk som skal jobbe med forbundskontoret, klubbutvikling og rekruttering.

Noe av det første han har gjort er å rekruttere Eren Gjægtvik og Stig Andre Berge i deltids stillinger for å jobbe aktivt med klubbutvikling og rekruttering. Første aktivitet var en ”road trip” til Nordland og Troms. Stig har i tillegg vært på klubb besøk hos Snøgg og Bratt. Dette er bare begynnelsen

NBF har fått over 2 millioner kroner fra Sparebank stiftelsen til å bruke i arbeidet. Vi har nå gått til anskaffelse av utstyrspakker som vil bli gitt til klubbene i forbindelse med klubb besøk og der det blir lagt en konkret handlingsplan for den enkelte klubb.

Trenerutdanningen

Det er bred enighet om at vi trenger flere trenere for å kunne ta imot og beholde flere brytere.

I løpet av 2016 har nå over 100 personer deltatt i Trener 1, del 1. Dette er fantastisk bra. Vi håper mange av disse nå er i gang med Trener 1 del 2, som er et selvstudie på nett og deretter fullfører del 3 før de har fullført NBFs trener 1 utdanning. Vi er i gang med å lage trener 2, og vil i 2017 ha denne klar og ta fatt på arbeidet med å utdanne trenere for neste nivå.

Deler av midlene fra Sparebank stiftelsen vil også gå til utdanningen av trenere.

Ferdighetsbelte – rød tråd i treningsarbeidet

Mye av frafallet av unge brytere skyldes at vi har stort fokus på stevner og resultater. Et utvalg under ledelse av Britt Eli Pedersen planlegger nå et system for ferdighetsbelte i tråd med hva som finnes i andre idrettsgrener og som det amerikanske bryteforbundet har innført med stor suksess. Målsetningen er å motivere alle bryterne, ikke bare de som konkurrerer. Dette vil bli lansert i begynnelsen av 2017.

På kick off presenterte Mike Clayton, ansvarlig for trener og klubbutvikling i det amerikanske forbundet hvordan de brukte plakater som viste en råd tråd i treningsopplegget fra bryteskole og til voksen bryter.

NBF har under utarbeidelse tilsvarende plakater som er tenkt hengt opp i bryteklubbene slik at utøvere og foreldre kan forstå sammenhengen og jobbe etter en felles utviklingsmodell.

Ikke olympiske grener

De enkelte grenene som ikke er olympiske har ønsket å samordne seg for å skape en mer slagkraftig enhet.

Styret har derfor besluttet å organisere alle de ikke olympiske grener i en felles komite.

 

God jul og et godt nytt år!

 

Tom Holmen

President