Sommerhilsen fra Presidenten

Kjære alle i bryte-Norge.

Det er nå en måned siden Norges Bryteforbund avholdt sitt ting 15. juni. På vegne av meg selv og resten av det valgte nye styret ønsker jeg å takke for tilliten til å lede Norges Bryteforbund de neste 2 årene. Perioden vi har foran oss blir veldig spennende, og samtidig utfordrende.

Vi har gode sportslige resultater bak oss, men vi ønsker å både holde nivået og styrke oss ytterligere. Vi har vokst de siste årene, men trenger og har mulighet for ytterligere vekst og rekruttering i årene framover.

Både bryteverden og norske myndigheter har lagt merke til våre framganger de siste årene og i 2021 er det vi som skal arrangere VM i bryting. Det blir et stort og viktig løft for oss.

For å få til alt dette trenger vi å styrke vår organisasjon og bygge en entusiasme rundt oss på alle plan. Vi er midt i den norske sommeren, men om litt kommer en ny sesong. Jeg vil gjerne benytte sommeren til å kommentere noen av våre siste begivenheter og framtidige muligheter.  

Sportslig

De siste årene har det vært rapportert veldig gode sportslige resultater og prestasjoner. Den siste perioden er intet unntak, vi presterer med flere utøvere i de aller fleste turneringene. Det er gledelig at det er flere navn av begge kjønn og i flere alderskategorier. Dette vitner om at det arbeides godt i norsk bryting.

Av særlige prestasjoner vil jeg gjerne løfte fram solide og erfarne Stig-André Berges sølv fra siste EM. Men våre yngre toppbrytere hevder seg også stadig sterkere. Sist så vi det i European games med bronsemedaljer til både Iselin Solheim og Felix Baldauf. Det ble også bronsemedalje på Nikola Milatovic i junior EM. Oscar Marvik og Grace Bullen har begge vunnet UWW ranking stevner.

I årets håndbak-EM tok vi 8 medaljer (4 gull, 2 sølv, 2 bronse). Alle ble tatt i master-klassene, men vi var veldig nære å ta ytterligere medaljer i både junior-, senior- og masterklassene, da det ble tatt flere plasseringer. Ellers er vår egen Norges Cup godt i gang, og blitt tatt vel imot. Fire av totalt åtte runder er ferdige. Så langt har 168 forskjellige personer stilt i et eller flere stevner. Neste Norges Cup runde går i Kristiansund lørdag 10. august.

Vi venter nå i spenning på VM i Nur-Sultan (KZA) i september som er første kvalifiseringsmulighet for OL i Tokyo neste sommer. Vi ønsker utøvere og trenerapparat lykke til og håper det ikke kommer uheldige skader eller sykdom som ødelegger mulighetene.

Vi vet at kvalifiseringen for Tokyo 2020 blir veldig tøff. Kvalifisering krever at en utøver kommer til semifinale i VM i Nur-Sultan. I tillegg kan en kvalifisere ved å ta seg til finale i European Qualifier i Budapest i mars, eller finale i World Qualifier i Bulgaria i april. For Norges Bryteforbund er det et klart mål at flere norske brytere klarere disse meget krevende kvalifiseringskravene.

Rekruttering

Rekruttering til brytesporten er en hovedoppgave for alle i norsk bryting. Både fordi vi mener bryting er en utrolig god idrett å være en del av og fordi vi trenger en stor basis for å kunne utvikle oss videre.

Vi håper alle klubbene er godt i gang med planleggingen av årets bryteskoler eller rekrutteringsopplegg for ungdom. Kombinerer gjerne trening innen alle våre grener. Det er ikke gitt hvilken gren utøverne vil ha størst glede av over tid. Ta kontakt med forbundskontoret om dere ønsker informasjon eller har behov for medaljer, t skjorter, diplomer, flyere mm. De er der for dere!

Lykke til med årets bryteskoler, nybegynnerpartier og rekrutteringspartier, de er vår fremtid.

Trenerkurs

Mange gode og utdannede trenere er en nøkkel for å utvikle norsk bryting. Helst skal vi ha flere trenere og trenerteam med flere utdannede trenere i alle klubber. Som det tidligere har vært informert om, er trenekursene oppdaterte. Vi oppfordrer alle klubbene til å bruke litt tid internt til å jobbe med deltakere til disse kursene. Litt ekstra fokus kan være det som skal til for å tenne en gnist i en trenerspire, eller kanskje et ønske om en oppdatering for en gammel traver.

Utviklingssamlingene

Utviklingssamlingen er satt i kalenderen, disse samlingene er og vil være gode treffpunkter mellom forbundet og klubbene. Dette gjelder både sportslig og med hensyn til overføring av kunnskap og støtte til klubbutvikling mv.

Kick off

Årets kick-off er satt til 27-28 september og vil bli arrangert på Gardermoen. Kick-offen er vår viktigste møteplass som organisasjon, og jeg håper at så mange som mulig velger å prioritere denne. I tillegg til ris, ros, nyheter mm vil VM 2021 stå på agendaen denne gangen. Det vil bli noe spennende dager.

Møt opp!!

NM uka 2019

For andre år på rad har Norges Bryteforbund deltatt på NRKs NM uke i Stavanger. I fjor deltok vi med NM i sandbryting. I år både med NM i håndbak, fristil for menn (for første gang siden 1953!), i tillegg til sandbryting. NBF arrangerte også uoffisielt NM i tautrekking.

Deltakelsen kan uten videre oppsummeres som en suksess. Hele 39 idretter fra 25 særforbund hadde lagt sine NM til den siste uka i juni i Stavanger. Tv-eksponeringen ble meget god og for brytegrenene utrolig kjærkommet. For sandbryting var deltagelsen i årets NM rekordstor, noe som nok delvis skyldes den gode eksponeringen fjorårets NM fikk. En stor takk til Stavanger BK, for alle forberedelser og dugnadsarbeid i forbindelse med NM.

Av årets prestasjoner vil jeg gjerne nevne to. Eirik Bjerkadal tok historiens første Kongepokal i håndbak. Det gjorde han etter å ha gått ubeseiret gjennom 4 klasser (høyre og venstre junior18 +70 og høyre og venstre senior -80). Gratulerer! Joakim Rusvik mottok NBFs skjold for mest allsidige bryter etter å ha vunnet NM både i gresk-romersk bryting (i februar), sumobryting (i april) og i sandbryting og fristil herrer under NM-uka. En sann prestasjon. Gratulerer!

Neste år blir NM-uka i Hamar. NBF er klar for å delta også her. Det er bare å forberede seg for alle som vil delta, enten som utøvere eller som publikum.

VM 2021 Oslo

Det var en merkelig følelse å få beskjed om at også staten gjennom KUD hadde bevilget pengene vi hadde søkt om. Vi hadde altså nådd gjennom både i Oslo kommune og i KUD. Nå er det alvor og da synker det litt ekstra inn.

Når vi nå «kjører» videre det på sin plass å gratulere vår dyktige generalsekretær med en god jobb så langt, nå gjenstår bare alt!!

Vi er nå inne i en prosess for å få på plass noen nøkkelpersoner i VM organisasjonen. Samtidig lager vi en oversikt på alle nødvendige oppgaver som må ordnes i forbindelse med et VM. De aller fleste arbeidsoppgavene er nødt til å bekles av frivillige og målet er å presentere det meste på årets kickoff. Deretter begynner rekrutteringsprosessen av frivillige.

VM i Oslo skal bli mye mer en bare et godt gjennomført stevne i ni dager. Vi har for tiden inne to søknader om tilskudd for å få til god lederutvikling, rekruttering, klubbutvikling og ikke minst integreringsarbeid, hvor vi vil utnytte VM som katalysator. Vi må nå utnytte de drøye to årene vi har foran oss på en god måte for å få til en varig nytte av å arrangere VM.

Riktig god sommer til dere alle.

Ørjan Wenberg

President NBF