Suksessfull Norway sumo open

Ullevål 7. oktober 2017

Norges bryteforbund dro til og inviterte til første internasjonale sumoturnering i Norge på svært mange år. Primus motor var Anders Grizzly Fægri som også var speaker og ledet stevnet effektivt gjennom dagen, sammen med stevnesekretær Annette Kure.

 

(Bilde 1: Alle norske deltager, unntatt Omid Housseini og Christoffer Mardon Sandberg som ikke var tilstede da bildet ble tatt. Bilde 2. Dommere fra Tyskland, Storbritannia og Norge)

Den internasjonale invitasjonen ble åpenbart tatt gått i mot i det europeiske sumomiljøet. Det deltok sumobrytere fra fem land, foruten Norge; dvs fra  Polen, Tyskland, Estland, Storbritannia og Russland. Alle i seniorklasser.

Stevnet mobiliserte både flere av Europas beste utøvere og utøvere som prøvede seg i sin første sumokonkurranse. De norske hevdet seg meget bra og hentet tre gull og fire sølv og en bronse i åtte ordinære vektklasser.

I den prestisjefulle åpen klasse (åpen for alle uansett vekt) ble det norsk sølv og bronse. Her ble konkurransen gjennomført etter system med direkte utslag og rekvalifisering til bronsefinaler.

Åpen klasse menn hadde 18 deltagere og her klarte Henning Westerby (Lambertseter BK) sølv. Meget fortjent etter at marginene ikke var på hans side i hans ordinære vektklasse (115+). I semifinalen møtte Henning estiske Oliver Valdre som er ranket som nr 10 i Europa. Henning vant og møtte sterke Mateusz Linka fra Polen i finalen. Linka fikk sølv i EM for U23 tidligere i år som beste resultat. Seieren gikk til Linka. Like fullt en meget sterk sølv til Henning. Bronsen i åpen klasse gikk til Abdula-Zade Konstanin fra Russland (tidligere sølv fra EM for U21) og nevnte Oliver Valdre.

I kvinnenes åpne klasse var det tyske Kerstin Schmidtsdorf som dominerte og vant. Kerstin er ranket som nr. 4 i sin vektklasse i Europa. Hun slo i finalen polske Olimpia Robkowska, som er ranket som nr. 1. Bronseplassene gikk imidlertid til to norske: Rikke Juell Bugge (Follo kampsport) og Pernille Oddlien (Ski BK). I bronsefinalene slo først Rikke tyske Daniela Schmidtsdorf. Pernille slo tyske Johanna Schumann.

I de ordinære vektklassene fordelte medaljene seg slik (to-pulje system):

Menn

– 70 kg

1.

2.

 

Erik Bjørgen, Trondheim BK

Robin Christensen, BØ BK

– 92 kg

1.

2.

 

Pawel Wodja, Polen

Omid Housseini, Sp 09

– 100 kg

1.

2.

 

Joakim Rusvik, Kolbotn IL

Aron Rozum, Polen

– 115 kg

1.

2.

 

Sigmund R. Widerberg, Kolbotn IL

Steve Pateman, Storbritannia

115 kg +

1.

2.

3.

 

Abdula-Zade Konstantin, Russland

Oliver Valdre, Estland

Mateusz Linka, Polen

Kvinner

– 65 kg

1.

2.

3.

 

Magdalena Macios, Polen (regjerende europamester)

Rikke Juelle Bugge, Follo kampsport

Alexandra Rozum, Polen

– 73 kg

1.

2.

3.

 

Magdalena Skrajnowska, Polen (regjerende europamester)

Marie Holm, Oslo Judoklubb

Pernille Oddlien, Ski BK

– 80 kg

1.

2.

3.

 

Kerstin Schmidtsdorf, Tyskland

Olimpia Robakowska, Polen

Johanna Schumann, Tyskland

Etter de individuelle kampene ble det arrangert lagkamper (tre på hvert lag, + en mulig reserve).

Her ble rekkefølgen:

Menn:

  1. Polen (Linke, Wodja, Rozum)
  2. Norge 1 (Widerberg, Westerby, Rusvik)
  3. Russland/Estland/Norge (Konstanin, Valdre, Bjørgen)
  4. Storbritannia (Pateman, Kundi, Westwater)
  5. Norge 2 (Sandberg, Housseini, Christensen)

Kvinner:

  1. Polen (Macios, Skrajnowska, Robakowska, Rozum)
  2. Tyskland (Schmidtsdorf, Schmidtsdorf, Schumann)
  3. Norge (Bugge, Oddlien, Holm, Olsen)

Landslagsleder for sumo, Tom Sandstad, berømmet både den norske og internasjonale innsatsen – «Turneringen var meget lærerik for alle og kampene var utrolig spennende og gode. Svært fornøyd med de norske individuelle prestasjonene.».

Bilder fra et utvalgte av kampene nedenfor