Ungdoms EM i sumo – Marine Holmeide Asplund europamester i U18

 Rakvere, Estland 27.–28. oktober 2018

Norge stilte med kun én deltager i årets EM i sumobryting for ungdom (U16 og U18). Deltageren var Marine Holmeide Asplund fra Oslo sumoklubb. Trener var Tom Sandstad. Marine stilte i både U16 og U18. Ungdoms EM foregikk i byen Rakvere i Estland

Marine er relativ fersk som sumobryter, men har lenge vært en aktiv svømmer og har trent annen bryting. Siden NM i april har hun trent sumo  jevnlig. I EM skulle treningsinnsatsen testes ut. I U16 (lørdag) stilte Marine i tyngste vektklasse (ingen vektbegrensning oppad) og åpen klasse. Tross lange kamper og god bryting ble motstanderne for tunge for Marine og hun røk ut i innledende kamper. Det skulle imidlertid vise seg at kampene hadde gitt Marine god anledning til å justere teknikken.

Søndag var det tid for U18. Her stilte Marine i 75 kg og i åpen vektklasse. Marine var meget konsentrert og vant først en innledende kamp, deretter semifinale mot Marta Pajula fra Estland. I finalen var motstanderen Elizaveta Goronina fra Russland. Både utøvere og trenere var svært spente, og det gikk Marines vei. Hun brøt sikkert, hadde kontroll på vendinger og viste seg som både teknisk dyktig og sterk når hun til slutt skjøv motstanderen ut av ringen og vant.

Også i åpen klasse U18 gikk det innledningsvis bra. Marine vant første kamp, men røk ut i semifinalene og fikk til slutt femte plass.

Tom Sandstad var full av lovord om Marines innsats i mesterskapet. «Hun ble bare bedre og bedre. Dette er veldig stort og første gang Norge har en europamester for ungdom.»